Aby vše správně fungovalo a váš zážitek z webu byl co nejlepší, používáme soubory cookies. Některé jsou nutné pro chod webu, díky jiným vám můžeme zobrazit obsah na míru, měřit návštěvnost, nebo se vám čas od času připomenout. Děkujeme za váš souhlas s jejich použitím.

Více informací
Kimchi proti kysanému zelí

Kimchi proti kysanému zelí

I když se na první pohled může zdát, že kimchi a kysané zelí jsou stejné, tak realita je trochu jiná. I když se v obou případech jedná o fermentovaný produkt, tak je každý trochu jiný, jinak se vyrábí, má jinou chuť, jiné přínosy na naše zdraví a k jiným věcem se konzumuje!

Zatímco co u nás v ČR a celkově v Evropě se nejčastěji nakládá a nechává kvasit hlávkové zelí, v Koreji a jiných asijských zemích se společně nechává kvasit více druhů zeleniny. Taková kvašená směs zeleniny je označována jako Kimchi. Existuje více jak 200 druhů Kimchi a nespočet receptů. Nejčastěji se kvasí směs zeleniny, kde hlavní ingrediencí je čínské zelí. Kimchi se v posledních letech dostává veliké pozornosti a cestu si nachází do kuchyní po celém světě, nejen pro svou specifickou chuť, ale také díky pozitivním dopadům na naše zdraví.Princip výroby a tedy fermentace čili kvašení je u obou výrobků stejný, avšak recept a podmínky výroby už jsou ale jiné.

asset image

Porovnání kimchi a kysaného zelí: Co je lepší?

Výroba kimchi:

Vzniká kvašením celých stonků a listů čínského zelí ( většinou se používá více druhů zeleniny ), ty se potírají kořeněnou pastou z rýžové mouky, chilli, pepře, česneku a rybí či sójové omáčky, kimchi se fermentuje kratší dobu než klasické kysané zelí a hlavně také při nižších teplotách. Obvyklá doba kvašení je cca 3 týdny při teplotách mezi 4 až 14 stupni celsia. 

Chuť kimchi:

Kimchi má oproti klasickému kysanému zelí výraznější chuťový profil, jedná se o chuť „umami“ více křupe a chvílema až štípe a brní na jazyku. Kimchi se díky tomu více hodí např. k rýžiasijským polévkám apod.

Přínosy zeleniny a koření v kimchi:

Jarní cibulka: obsahuje vysoké množství vitamínu K, C, A, kyseliny listové a hodně vlákniny

Mrkev: vysoký obsah betakarotenu a vlákniny, zdroj železa a mědi

Zázvor: posiluje imunitní systém

Chilli: zrychluje metabolismus, prevence kardiovaskulárních nemocí, přírodní antioxidant

Česnek: silný antioxidant, protizánětlivé účinky

Cibule: Antivirové účinky

Bílá ředkev daikon: posiluje imunitní systém, pomáhá snižovat zánět a při respiračních potížích

Výroba kysaného zelí:

Vzniká také kvašením ale pouze zelí hlávkového – nakrouhaného, spolu se solí a kmínem, případně hořčičným semínkem. Díky kvašení cukrů obsažených právě v hlávkovém zelí, dochází k tvorbě kyseliny mléčné, která dodává kysanému zelí onu kyselou chuť. Kysané zelí dokvasí za cca 6 týdnů při pokojové teplotě 18 až 24 stupňů celsia.

Chuť kysaného zelí:

Díky kvašení a vzniku kyseliny mléčné má kysané zelí onu kyselou chuť, dále tuto chuť doplňuje například kmín a hořčičné semínka. Chuťový profil kysaného zelí se více hodí k tučným masům, knedlíkům a celkově středoevropské kuchyni.

Přínosy zeleniny a koření v kysaném zelí:

Hlávkové zelí je bohaté na vitamin Cvitamíny K, železo, fosfor, draslík, hořčík, fluor, bakterie kyseliny mléčné a důležité enzymy.

Sečteno a podtrženo, oba výrobky jsou kvašené, jsou označovány za superpotravinu a obsahují probiotika. Kimchi potěší vaše chuťové buňky pátou chutí umami a má oproti kvašenému zelí rozsáhlejší přínosy na naše zdraví, a to zejména díky kombinaci více druhů zeleniny. Je to vitamínová bomba. Kimchi se řadí mezi antioxidanty. Díky nízké energetické hodnotě je skvělým společníkem při redukční dietě. U Kimchi je prokázáno, že dokáže napravit střevní mikroflóru, posiluje imunitu a napomáhá v boji proti civilizačním nemocem jako rakovina, cukrovka, žaludeční vředy, zvýšený cholesterol a jiné. Kimchi stejně tak, kysané zelí dokáží pomoci při léčbě ekzémů, při častém nachlazení a rýmě.

TIP – Fermentace je zároveň metodou konzervace. Oba výrobky (Kimchi, kysané zelí) kupujte čerstvé, nikoliv pasterované či sterilované, takové které je třeba skladovat v chladničce. Pasterací či sterilací v produktu ubývá přátelských bakterií – probiotik. Pozor si také dejte na přítomné konzervanty a vybírejte produkty bez konzervantů.

Alice Vránová

Kimchi milovník s vášní pro marketing

Další články

Jak správně číst etikety na potravinách?

Jak správně číst etikety na potravinách?

Většina z nás chodí několikrát do týdne na nákup potravin. Všichni máme oblíbené obchody, oblíbené značky a výrobky. A schválně… házíte potraviny do ...

Ultrazpracované potraviny a jejich vliv na zdraví

Ultrazpracované potraviny a jejich vliv na zdraví

Proč se do potravin přidávají konzervanty? Jaká jsou rizika nadměrné konzumace ultrazpracovaných potravin? Jak mění charakter výrobků a které složky ...

Konzervanty v potravinách a jejich vliv na zdraví člověka

Konzervanty v potravinách a jejich vliv na zdraví člověka

Proč se do potravin přidávají konzervanty? Jaká jsou rizika jejich nadměrné konzumace? Jak mění chrakter výrobku, a na které si dát pozor? Začtěte ...